
Witaminy na paznokcie – skąd je czerpać?
Zdrowe i mocne paznokcie to efekt działania dobrej jakości kosmetyków i zabiegów pielęgnacyjnych, ale nie tylko. Możesz wzmocnić je także od środka, odpowiednio komponując codzienną dietę, a także wspomagając się suplementami. Podpowiadamy, jak zadbać o mocne paznokcie.
Brak cennych składników odżywczych, czyli uboga w witaminy i minerały dieta, sprawia, że paznokcie stają się cienkie, słabe, kruche i łamliwe, a także podatne na rozdwajanie się i choroby. Stosowanie kosmetyków, np. kremów czy olejków, natłuści płytkę i nawilży dłonie, ale to dieta może poprawić ich kondycję. Niezbędne składniki odżywcze sprawią, że będą one mocne i zdrowe.
Słabe paznokcie? Sprawdź, których witamin może Ci brakować
Witamina A nawilża skórę wokół paznokci – jej brak sprawia, że stają się one kruche. Niedobór witaminy B wywołuje zniekształcenia paznokci, łamliwość i wolniejszy wzrost, a z kolei C wykazuje działanie przeciwbakteryjne i łagodzi stany zapalne. Jeśli masz niedobór witaminy D, paznokcie stają się słabsze, a E oraz H (biotyna) poprawią ich kondycję i krążenie krwi pod płytką.
Jakie produkty spożywcze są cenne dla paznokci?
Warto pielęgnować je właściwymi kosmetykami oraz zapewnić właściwą dawkę witamin. Możesz urozmaicić dietę albo wybrać suplementy. Przede wszystkim musisz jednak wiedzieć, że trzeba uzbroić się w cierpliwość. Aby zauważyć efekt, trzeba odczekać co najmniej 3 miesiące, ale po tym czasie paznokcie będą mocniejsze i zdrowsze.
Kuracja witaminowa powinna obejmować produkty bogate w żelazo, wapń, witaminę A, B, witaminę PP, cynk, krzem, żelazo, magnez, jod, ale także nienasycone kwasy tłuszczowe. Po kilku miesiącach przestaną się rozdwajać i łamać, a z płytek znikną różne plamki.
Ważne jest także białko, główny budulec płytki paznokciowej. Jego niedobór prowadzi do zaburzeń typu rozdwajanie się czy białe prążki na płytce, a także pogarsza ich ogólną kondycję.
Jakie produkty warto wprowadzić do menu?
W codziennej diecie nie powinno zatem zabraknąć produktów pełnoziarnistych, jak kasza gryczana, ryż brązowy, chleb razowy itd., ale także źródeł wartościowych tłuszczy (np. ryby, orzechy, awokado, oliwa z oliwek, olej lniany itd.), chudego mięsa, nabiału i świeżych warzyw oraz owoców.
Jeśli mimo zmiany diety paznokcie i włosy nadal są pozbawione blasku, łamliwe i słabe, warto skonsultować się z lekarzem. Przyczyną może być grzybica lub inne choroby. Poza dietą możesz też wspomagać się suplementami, ale warto ustalić to wspólnie ze specjalistą.